https://www.traditionrolex.com/1

Az ecseteid rendben?

2024. április 24. - György, Fidél, Debóra napja van.

Műköröm portál a Facebook-on:

Anyagkalauz rovat cikke

Szerző: Berki Erika
Publikálás: 2017.04.07 - 08:21

Az ecseteid rendben?

A műkörmös egyik legfontosab munkaeszköze az ecsete. Mivel szerepük kulcsfontosságú a szakmai sikereidben, így nagyon fontos azok rendben tartása.

Az első dolog amit tudnod kell egy műkörmös ecsetről: sajnos egyik sem örök életű. Időről-időre le kell cserélned őket. Azonban nem mindegy, hogy milyen gyorsan megy tönkre a kezedben egy értékes ecseted. Pénzt, bosszúságot és sikertelenséget spórolsz meg magadnak azzal, ha rendben tartod az ecseteidet. Másrészt a vendéged előtt sem mindegy, hogy mit lát a munkakörülményeidnél: tisztán tartott ecsetek sorakozóját ecset tartó tokban, vagy az asztalon, porban és ragacsban koszolódó eszközöket. Hidd el, az ecseteid precízen tartása is bírhat vendégmegtartó erővel.

Lássuk milyen szempontok szerint ellenőrizzük az ecseteinket. A zselés építő ecseteid legyenek kitörölve szálmentes törlővel és összelapított szőrüket védje védőkupak. A zselés ecseteidet soha nem érheti fény, vigyázz arra, hogy a munka asztalodra beszűrődő esetleges napfény se érje őket. Tartsd távol uv és led lámpa szórt fényétől is. A zselés ecsetekről még annyit kell feltétlen tudnod, hogy legyen külön egy a clear anyagokhoz, egy a színes dekor anyagokhoz. egy pedig a csillámos anyagokhoz - e két utóbbi tisztításához szükséges ecsetmosó folyadékot tartanod.

A zselés díszítő ecseteidet szükség szerint mosd ki ecsetmosó folyadékban, majd ugyancsak tedd rájuk a kupakjukat, óvd minden fénytől ezeket.

Az akril festéshez szolgáló ecseteidet a festés befejeztével alaposan mosd ki. Nem szükséges sem szappanos vízben, sem egyéb más folyadékban áztatni őket. A természetes szőrű ecsetek drágák, ezért különösen körültekintően kell rájuk vigyáznod. Ne hagyd "pihenni" soha a vizes tálkádban, mert károsodik, elhajlik a szőre. Vizes kifürdetés után pörgetve töröld ki az ecset szőrét, majd helyezd rá a védőkupakot és tedd a tárolóhelyére. Ugyanez vonatkozik az akvarelles ecseteidre is.

A porcelán építő ecsetedet használat befejeztével alaposan áztasd tiszta liquidben (a használt liquid erre nem jó, mert anyagmaradványt, esetleg glittereket, pigmenteket tartalmazhat)  és töröld ki mindkét oldalát. A díszítő escettel is hasonlóan járj el, majd tárold őket függőlegesen szőrükkel lefelé. Tilos a porcelános ecseteidet szőrrel felfelé tárolni, ugyanis a liquid visszafolyik a szőrt befogó fém szárba és az ecsetből később a liquidbe mártás után sárga szín fog kieredni.

Az ecseteid tárolására válassz célszerű és jól tisztán tartható ecset tartót. Erre a legalkalmasabb a mappaszerűen becsukható, gumis ecset tároló, ami a munkád során kinyitva az asztalodon lehet. Így kéznél lesz minden tisztán tartott ecset ami a munkádhoz szükséges.  

Kapcsolódó hozzászólások a cikkhez

Műköröm szaküzletek

Műköröm szaküzlet

Képzési naptár

mukorom.hu - Műkörmös képzési naptár

https://www.traditionrolex.com/1