2019. január 17. - Antal, Antónia napja van.

Műköröm portál a Facebook-on:

Műköröm kedvcsináló rovat cikke

Szerző: Berki Erika
Publikálás: 2017.10.10 - 11:47

Cuticula: levágjuk vagy otthagyjuk?

A kézápoló és műkörmépítő sikeres munkájának eredménye egy olyan összkép, ami első benyomásra pozitív, elégedetttség érzetet kelt mind a vendégben, mind pedig a szakemberben egyaránt. Az összképet azonban akár egyetlen csekély melléfogás is nagy mértékben tudja rontani, jelesül az, hogy a cuticulát helyesen, alaposan és optimálisan kezeljük-e.

Sok kezdő műkörmös és manikűrös azt vallja, hogy a cuticulához inkább nem nyúl, akkor legalább nem okoz vérző sebet a vendégnek, s abból nem lesz nagyobb baj. Azonban a munkájának a végeredménye, az összképe viszont siralmas lett. Hol az arany középút? Mit tehet egy kezdő azért, hogy egyre biztosabb kézzel nyúljon a cuticulához?


A cuticula latin kifejezés, jelentése hártya. A természetes körömlemez lunula felőli oldalán található, zárja a körömlemezt és védelmet nyújt a mátrix irányába. Mivel ez az úgynevezett hátsó bőrredő esetenként olyannyira letapad, vagy megvastagszik, hogy az esztétikátlan látványt nyújt, többnyire finoman hátratoljuk és szükség esetén levágjuk.


A hagyományos manikűr esetében rövid langyos vizes, fertőtlenítő szappanos kézáztatás után egy lefertőtlenített bőrfeltoló-kaparóval a feltoló végével hátratoljuk, s azt íves végű bőrvágó ollóval biztos kézzel ollóelemelés nélkül, lehetőleg egyben levágjuk.


Korszerű manikűr esetén Cuticula Removerrel bekenjük az érintett bőrrészt, majd a trövid hatóidő eltelte után bőrfeltolóval feltoljuk, kaparóval kikaparjuka letapadt bőrdarabkákat és ollóval levágjuk.


műköröm építés esetén, bőr- és eszköz fertőtlenítés után, az előkészítés során a cuticula bőrét vagy bőrfeltoló-kaparóval feltoljuk, majd a letapadt részeket felkaparjuk. A természetes körömlemezre belógó szarupárkány észeket ollóval levágjuk. A cuticula végleges rendbetétele a műkörömépítés szinte utolsó mozzanatai közé tartozik. A műköröm alapanyag hátsó bőrredőnél a természetes körömlemez szintjébe reszelés és bufferelés után megigazíthatjuk a cuticula bőrét. Manapság divatos szinte túlságosan is eltávolítani ezt a bőrredőt, ami azért igen nagy gyakorlatot és szakmai tapasztalatot kíván.


Ha műkörmösként nem vagy biztos a gyakorlottságodban, vagy azt a munkafázist még nem érzed tökéletesen magadénak, akkor a legokosabb döntés az, hogy keress fel egy tanárt, keress egy tanfolyamot, ahol az előkészítést precízen megtanulhatod minden technikai tudással együtt. A gépi előkészítés és a csiszolófejes száraz manikűr csak mindezek után következzen, ugyanis ahhoz speciális frézerek és olló szükséges.
Kellő szaktudással és gyakorlattal hamarosan a vendégeid is sokkal elégedettebbek lesznek, mivel a kezedből kiadott munka, illetve az arról készült fotó is a magas szakmai kvalitásodról tesz tanúbizonyásgot.

Kapcsolódó hozzászólások a cikkhez

Elite körömszalonok

mukorom.hu - Elite műköröm szaküzlet

Nyereményjáték

E HETI NYEREMÉNYJÁTÉKUNK: BABY BOOMER KÖRMÖK PORCELÁNBÓL

Játssz velünk március 6-ig tartó nyereményjátékunkban, és nyerj egy 17g-os Slower-Soft White porcelán port.

Sorsolás időpontja: 2016-03-06

Játszom