https://www.traditionrolex.com/1

Nyári zselé-sasszé

2024. április 23. - Béla, Adalbert napja van.

Műköröm portál a Facebook-on:

Anyagkalauz rovat cikke

Szerző: Berki Erika
Publikálás: 2016.06.06 - 09:35

Nyári zselé-sasszé

Bizonyára már te is észrevetted, hogy nyáron a zselék lágyabbak, jobban szétterülnek vagy akár könnyebben belefolynak a körömsáncokba. Azonban vannak taktikai trükkök, amikkel ezt könnyedén elkerülheted, s úgy sasszézol majd az anyaggal a körmön, mint versenytáncos a parketten.

Ha nincs állandó hőmérsékletűre klimatizálva a helyiség ahol dolgozol, akkor a nyár könnyen kifoghat rajtad. Az első dolgod a bekandikáló napsütés ellen való védelem. Ne engedd, hogy a nap bármely szakában az éppen használatban lévő anyagaidra és eszközeidre rásüssön a napfény. Ez ugyanis akár pár perc alatt bekötheti a tégelyedet vagy kopogós keményre kötheti a zselés ecseteidet.

Az épp aktuális munkafolyamaton kívüli anyagokat rendszeresen töröld át és tedd el, lehetőség szerint fényvédett fiókba. Nem szerencsés zselés tégelyeket polcon tartani még akkor sem, ha nem éri napfény. A porelszívó használata mellett is a minimálisan felszálló por rátapad a tégelyekre és később koszosnak, maszatosnak tűnnek.

A zselé érzékeny a hőmérsékletingadozásra. Télen nem jó 10 fok alatt tárolni, nyáron pedig 23 fok felett a legkeményebb építő zselé is lágyabbá válik. Mivel az anyag alaphőmérséklete magasabb, így a lámpa alatt gyorsabban fog elindulni a polimerizáció. Ebből a vendég azt érzékeli, hogy pár másodperc után máris süt a zselé. Ilyenkor kezdjük a köttetést szűrt fényben a lámpa előtt kb. 25-30 másodpercig, majd ezután tegye be a vendég a kezét a lámpába teljes egészében.

Ha beköszönt a nyári kánikula, használj váltott tégelyes megoldást. Egy tégely a hűtőben - ezt akár színes zselékkel is megteheted - egy pedig használatban. Ha befejezted az építő szakaszt, tedd a hűtőbe a használt tégelyt, s vedd ki a másikat. Mire a következő vendég jön, az a hűtő (max. 10 fok) hidegét elveszíti, s dolgozhatsz vele. Tévhit az, hogy a hűtött zselével épített köröm törne.

Ha nincs hűtő a munkahelyeden, akkor megteszi akár a hűtőtáska is jégakkuval, szükség esetén bevált módszer ez is.

A nyári hőségben elkerülheted az anyag túlmelegedését, ha Cool Gelt használsz. Ez a zselétípus kiválóan szétterül, kevésbé érzékeny a külső hőmérsékletre és a kötés során egyáltalán nem éget. Kiváló társad lesz a nyári zselé-szasszézásban, a műkörmös asztalodnál.

Kapcsolódó hozzászólások a cikkhez

Műköröm szaküzletek

Műköröm szaküzlet

Képzési naptár

mukorom.hu - Műkörmös képzési naptár

https://www.traditionrolex.com/1