2018. november 16. - Ödön, Margit napja van.

Műköröm portál a Facebook-on:

Hírek, események rovat cikke

Szerző: Berki Erika
Publikálás: 2012.07.29 - 15:53

Alga: rémálom a körmökön

Sok műköröm építő életét keserítette már meg a természetes körömlemezen megjelenő zöldalga folt. Ez a jelenség leginkább nyáron fordul elő, esetleg más olyan esetben, amikor a körmöt tartós napsütés (nem összekeverendő a szolárium UV fényével) és víz éri.

Maga az alga nem fertőző - bár esztétikailag olyan elkeserítő a látványa, hogy ez már szinte nem is annyira vigasztaló tény. Keletkezése végtelenül egyszerű, ezért szinte alig akad olyan műkörmös, akinél elő ne fordult volna. (Aki azt mondja, hogy még sosem látott algás körömlemezt, az pedig majdnem biztos, hogy volt vele dolga, csak letagadja.)

Az alga kialakulásának, megtelepedésének igen rövid időre van szüksége. 

Az algák a vízben, a levegőben (spórák), mindenhol megtalálhatók, és ha megfelelő feltételeket találnak, azonnal megkezdődik a burjánzásuk. Akár a természetes körömlemez felületén is. Az algásodás kialakulásának feltétele: az algák számára kedvező szerves tápanyag tartalom, ami a mindennapi élet során egyébként érintkezésbe kerül a kezünkkel, körmeinkkel. (Pl. ételkészítés során nyers élelmiszerek, liszt, élesztő, só, cukor, stb.) Kiválóan életre kelnek az algák a napsütés következtében, s a pangó víz tökéletes élő közeget alkot a zöldes - szürkés színű állománynak. 

Az imént felsoroltak egy fellevegősödött műköröm és a természetes körömlemez közötti résben megszorulva garantáltan algaképződést idéznek elő.

Mikroszkopikus méretüknél fogva beférkőznek a körömrostokba, ezért a köröm felületét reszelve nem távolíthatók el. 

Az első tavaszi napsütéses, melegebb napokon -de gyakran télen is- megkezdődik az „algavirágzás” a körmökön, a nyár pedig kifejezetten a legalkalmasabb időszaka a nemkívánatos betolakodók megtelepedésének.

Hogyan, miként kell ellene küzdeni?

A legfontosabb a gondos előkészítés a műkörömépítés előtt. A természetes körömlemezen semmilyen szennyeződés, szerves anyag nem lehet. A fertőtlenítés, a savas illetve savmentes primer használata kifejezetten javasolt. 

Minden műkörmösnek meg kell találnia azt az anyagot, amivel a legtökéletesebb tapadást tudja elérni. Minden jó minőségű termékcsoportban, a gyártó és forgalmazó cégek nagy gondot fordítanak a levegősödés leküzdésére - egyelőre azonban ez csak bizonyos márkáknál biztosított. A kifogástalan tapadás ugyanis kizárja azt a lehetőséget, hogy a műköröm és a természetes körömlemez között rés keletkezzen, s ezáltal oda bármilyen szerves anyag bejusson. 

Azonban a legdrágább és legjobb anyaggal felépített, hosszú műköröm esetében is előfordulhat - főként a viselés utolsó napjaiban - hogy megbillen a köröm és mégis elválik a körömsánc felőli rész a természetes körömtől. Ilyen esetben már a megépítésnél tájékoztassuk a vendéget, hogy ha ez netán előfordulna, akkor feltétlenül és haladéktalanul jelentkezzen javításra, mert bizony nagy az esély az algaképződésre.

Ha már a baj megtörtént, s a ronda, zöldes szürkés folt ott éktelenkedik a körömlemezen, akkor magyarázzuk el részletesen a vendégünknek,  hogy mi eredményezte ezt. Semmiképpen se hibáztassuk a vendéget, hiszen nem ő tehet arról, hogy a körme fellevegősödött. A műköröm 100 %-os tapadásáért kizárólag a készítője a felelős. Készítsük elő a körmöt az új köröm építésére körültekintően, savas primerrel kétszer is átkenve a felületét - ez megöli (de sajnos el nem tünteti) az élő algatelepet a körömből. Ezek után járjunk el a normál építési protokoll szerint, mintha a folt nem lenne rajta - bár a látvány miatt mentálisan ez elég nehéz feladat a vendégnek és a körmösnek egyaránt. Építsünk rá a szokott módon, ugyanis ha műköröm alapanyagokkal lezártuk a természetes köröm felületét, akkor az alga nem burjánzik tovább.

Ugyanakkor tanuljunk is az életre szóló leckéből: tegyünk meg mindent azért, hogy tökéletesen tapadó

műkörmöket építsünk. Ha szükséges, váltsuk le a régi anyagunkat, vagy keressünk olyan célzott oktatásokat, ahol a száz zázalékos tapadás elérése is szerepel a tananyagban. Az eredmény, a visszatérő vendég, a jó hírünk megalapozása mindenképp a legjobb cél a befektetett munkáért és tanulásért cserébe.

B.E.

Kapcsolódó hozzászólások a cikkhez

Műköröm szaküzletek

Műköröm szaküzlet

Képzési naptár

mukorom.hu - Műkörmös képzési naptár