https://www.traditionrolex.com/1

Psoriasis világnap (október 29.) Pikkelysömör a körmökön

2024. április 20. - Tivadar, Tihamér, Töhötöm napja van.

Műköröm portál a Facebook-on:

Hírek, események rovat cikke

Szerző: Berki Erika
Publikálás: 2015.11.09 - 14:00

Psoriasis világnap (október 29.) Pikkelysömör a körmökön

Magyarországon először 2006-ban rendezték meg október 29-én a Psoriasis Világnapját. A latin elnevezés pikkelysömört jelent, ami hazánkban is, mint Európa-szerte nagyon gyakori bőrbetegség. Ezért nagyon fontos a felismerése a műkörömépítő szakmában is.

A pikkelysömör legfontosabb jellemzője, hogy nem fertőző. Gyakorta előfordul, hogy a vendég nem is tudja magáról, hogy pikkelysömöre van, mert a tünetei csupán a körmökön jelentkeznek. Ezek közül a legjellemzőbb megjelenési formája az apró, tűszerű pöttyök, a természetes körömlemez felületén, amiről a vendégünk azt gondolhatja, hogy valamiféle vitaminhiánya van. Abban az esetben, amikor a körömlemez alatt gyűlnek össze a pikkelyek, mintegy olajszerű folt keletkezik a körömlemezen, illetve felválik a körömlemez a körömágytól. 

Majdnem minden esetben körömgombával tévesztik össze azt a psoriasis tünetet, amikor a körömlemez morzsalékosan felválik a körömágytól, szinte műkörömépítésre alig marad tapadt körömfelület. Ebben az esetben a műköröm építőnek nagyon nehéz dolga van, hiszen a minimális tapadási felületre kell felhordani az anyagot. Ebben az esetben csakis mini körmök építése javasoltak, legfeljebb ujjbegyig érő épített köröm.

Abban az esetben, amikor erős pikkelyképződési folyamat zajlik a körömlemez alatt, előfordulhat, hogy a teljes körömlemez felválik, a szarusodás csak egy-egy apró foltban látható. Ebben az esetben sajnos műkörömmel sincs sok esély az esztétikai műköröm építésre, hiszen nincs természetes körömfelület, amire bárminemű építő anyag megtapadna.

A pikkelysömör gyakran jár ízületi gyulladással, ezeknek a vendégeknek az ujj ízületei megvastagodottak, fájnak és deformáltak is. Bánjunk velük kellő tapintattal.

Ha gyakorlat és tapasztalat hiányában csak gyanakszunk a pikkelysömör köröm tüneteire, finoman kérjük meg a vendégünket, hogy feltétlenül bőrgyógyász szakorvossal diagnosztizáltassa a köröm elváltozást. Psoriasis esetén nem kell tartanunk a fertőzéstől és elvégezhetjük a műkörömépítést a vendégnél.

B.E.

 

Kapcsolódó hozzászólások a cikkhez

Műköröm szaküzletek

Műköröm szaküzlet

Képzési naptár

mukorom.hu - Műkörmös képzési naptár

https://www.traditionrolex.com/1