https://www.traditionrolex.com/1

Zselézés, porcelánozás hőségben

2024. április 25. - Márk, Ányos napja van.

Műköröm portál a Facebook-on:

Hírek, események rovat cikke

Szerző: Berki Erika
Publikálás: 2014.07.23 - 07:54

Zselézés, porcelánozás hőségben

A nyári rekkenő hőségben szinte alig akad olyan műkörmös, akinek meg ne gyűlne a baja a műkörömépítő alapanyagok kötési idejének és hőmérsékletének a megváltozásával. A zselék jobban és hamarabb égetnek az UV lámpa alatt, a porcelán pedig olyan hirtelen köt, hogy alig van időnk hajlítani a körmöt. Pedig a megoldás nagyon egyszerű.

A nyári időszak beköszöntével a műkörmösöknek fel kell készülniük arra, hogy ha nem légkondícionált az üzletük, akkor a fiókban, polcon lévő anyagok átveszik a helyiség hőmérsékletét, azaz gyakran 25-28 fokosak is lehetnek. A műkörömépítő alapanyagok legoptimálisabb kötési hőmérséklete 21 fok, tehát a magasabb hőmérséklet tulajdonság változásokat idézhet elő. Ez abban mutatkozik meg, hogy a zselé hamarabb köt az uv lámpa alatt, hiszen eleve magasabb alaphőmérsékletről indul, a porcelán (liquid és por együttesen) pedig szinte az anyag letételétől azonnal és gyorsabban kötni kezd. Ez utóbbinál a légkondícionáló berendezés okozta légmozgás is befolyásolja, meggyorsítja a kötés folyamatát. 

A kötés optimalizációja érdekében a zselénél dolgozzunk váltott tégellyel. Ez annyit jelent, hogy egy tégely építő zselét beteszünk a hűtőszekrénybe másfél órára, a másikkal pedig dolgozunk. Amikor végeztünk, akkor kicseréljük a zseléket. Ez a megoldás csak folyamatos munka esetén érvényes, hiszen a több órára a hűtőben felejtett zselé igencsak megkeményedik, és akkor meg szinte lehetetlen lesz vele dolgozni. Tehát a zselék hűtését mindig igazítsuk a munkatempónkhoz.

A porcelán esetében pedig a liquidet tegyük hűtőbe. Amikor kitöltjük, akkor pedig használjunk duplafalú, porcelán liquid tartó tégelyt, ami hőtároló tuljadonsággal bír. Más tégelyben, ami szintén úgymond szobahőmérsékletű, tehát akár 28 fokos is lehet, a hűtött liquid is szinte pillanatok alatt felmelegszik. A master porok helyett használhatunk slower port, ami lassan kötő, tehát a melegben nem fog kontrollálhatatlanul hamar és gyorsan kötni. Lesz időnk biztonsággal meghajlítnai a körmöt.

A nyár minde tekintetben próbára tesz minket, a sok munka, a nagy meleg miatt, kis trükkök segítségével legalább az anyagaink nem fognak bosszúságot okozni.

B.E.

 

Kapcsolódó hozzászólások a cikkhez

Műköröm szaküzletek

Műköröm szaküzlet

Képzési naptár

mukorom.hu - Műkörmös képzési naptár

https://www.traditionrolex.com/1